PRODUKT LOKALNY TEMATEM MIĘDZYNARODOWEGO PROJEKTU
Lokalna Grupa Działania „Vistula-Terra Culmensis – Rozwój przez Tradycję” w ramach środków z Międzynarodowego Funduszu Wyszehradzkiego realizować będzie projekt pn.; „Produkt Regionalny i Lokalny Bodźcem do Rozwoju Społeczności; Rejestracja, Promocja, Partnerstwo: V4 dla EaP”. Projekt realizowany będzie w okresie kwiecień 2014 – maj 2015.
LGD przedsięwzięcie będzie wdrażać wspólnie z Partnerami, wśród których znajdują się organizacje pozarządowe z krajów Grupy Wyszehradzkiej (Słowacji, Czech, Węgier) oraz Partnerstwa Wschodniego (Mołdawii, Gruzji, Białorusi i Armenii). W przypadku Mołdawii i Gruzji zaproszono także do udziału dwóch przedstawicieli lokalnych samorządów.
Celem przewidzianych działań jest wsparcie lokalnych społeczności krajów Partnerstwa Wschodniego w rejestracji produktów regionalnych. Eksperci z krajów grupy wyszehradzkiej, w tym LGD „Vistula Terra Culmensis”, będą pokazywać, jak praktycznie funkcjonuje unijny system rejestracji, pozwalający nie tylko wyróżniać i promować tradycyjne miejscowe wyroby, lecz również chronić producentów przed nieuczciwą konkurencją. LGD „Vistula – Terra Culmensis” chwalić się będzie głównie zarejestrowanymi chlebami z Wiejskiej Spółdzielni Handlowo-Produkcyjnej w Stolnie, Powidłami śliwkowymi ze Starogrodu, działalnością gospodarstw agroturystycznych. LGD chce pokazać obchody związane ze świętem plonów – dożynki, omówić sposoby i miejsca zbytu lokalnych wyrobów. Dodatkowo LGD pragnie pochwalić się obszarem, na którym działa.
Będziemy również dzielić się doświadczeniami związanym z budowaniem i funkcjonowaniem partnerstw jakimi są Lokalne Grupy Działania.
Głównymi beneficjentami projektu są Mołdawia i Gruzja, które zaakceptowały unijne porozumienie o strefie wolnego handlu. Armenia i Białoruś pełnić będą role obserwatorów, którzy chcą nabyć dobre praktyki.
Dotychczasowe doświadczenia pokazują, że do tej pory rzadko podejmowano oddolne inicjatywy rejestrowania produktów lokalnych zarówno w Mołdawii, jak i Gruzji. Przyczyniło się to do przekonania, że proces zbliżenia z UE nie ma wpływu na życie zwykłych ludzi. Projekt stara się podważyć ten pogląd poprzez przekazanie praktycznej wiedzy na temat rejestracji produktów oraz stworzenie konsorcjów rejestracyjnych składających się z organizacji pozarządowych oraz lokalnych samorządów.
Wydarzenia w trakcie projektu można zasadniczo podzielić na trzy etapy. Pierwszy z nich to spotkanie inaugurujące w Mołdawii (w Kiszyniowie), składające się z warsztatów oraz konferencji (czerwiec 2014). Następnie odbędzie się wizyta studyjna, która rozpocznie się na terenie LGD „Vistula – Terra Culmensis”, a potem poprowadzi kolejno przez wszystkie kraje partnerskie z Grupy Wyszehradzkiej – Słowacja, Czechy, Węgry. Będzie ona połączona z warsztatami i udziałem w targach produktów regionalnych. Projekt zakończy się jeszcze jednym cyklem warsztatów oraz promocją rezultatów projektu w Gruzji (w Akhmeta).
W ramach projektu powstanie publikacja opisująca ścieżkę rejestracji produktów lokalnych. Więcej informacji, w tym dwie opracowywane w trakcie projektu ścieżki kulinarne– mołdawską oraz gruzińską, będzie można już niedługo znaleźć na stronie projektu http://culinaryroutes.org/